Rutiner for registrering av forvaltningsrevisjoner i Tilsynskalenderen
Den kommunale egenkontrollen består av kommunestyrets kontrollansvar og kommunedirektørens internkontroll. Det er kontrollutvalget som er kommunestyrets kontrollorgan, og utfører løpende kontroll på vegne av kommunestyret.
Kommunens egenkontroll består, foruten kommunedirektørens internkontroll, av:
- Regnskapsrevisjon
- Kontroll med økonomiforvaltningen
- Eierskapskontroll
- Forvaltningsrevisjon
Det er forvaltningsrevisjoner som er relevant i forbindelse med samordning av statlige tilsyn (ref. side 345 i lovproposisjonen til ny kommunelov, se lenke nr. 2 nedenfor). Forvaltningsrevisjon innebærer å gjennomføre systematiske vurderinger av økonomi, produktivitet, regeletterlevelse, måloppnåelse og virkninger ut fra kommunestyrets vedtak, jf. kommuneloven § 23-3.
Statlige tilsynsmyndigheter skal ta hensyn til relevante forvaltningsrevisjoner
Etter kommuneloven § 30-7, andre ledd plikter statlige tilsynsmyndigheter å i sin «planlegging, prioritering og gjennomføring av tilsyn ta hensyn til det samlete statlige tilsynet med den enkelte kommunen eller fylkeskommunen og til relevante forvaltningsrevisjonsrapporter».
I tillegg skal tilsynsmyndighetene «vurdere å utsette eller å ikke gjennomføre tilsyn hvis kommunen eller fylkeskommunen nylig har gjennomført en kontroll med det samme fagområdet».
Det er derfor lagt til rette for å registrere planlagte, pågående og gjennomførte forvaltningsrevisjoner i Tilsynskalenderen.
Gangen i planleggingen og gjennomføringen av en forvaltningsrevisjon
I henhold til kommunelovens § 23-1 er det kontrollutvalget som skal føre løpende kontroll på kommunestyrets vegne.
- Kontrollutvalget utarbeider, minst en gang i valgperioden, en risiko- og vesentlighetsvurdering av kommunens virksomhet og selskap kommunen har eierinteresser i. Basert på denne risiko- og vesentlighetsvurderingen utarbeider kontrollutvalget en plan for forvaltningsrevisjon som vedtas av kommunestyret. Planen er utgangspunktet for bestilling av forvaltningsrevisjoner som kontrollutvalget gjør til kommunerevisjonen.
- Kontrollutvalget prioriterer hvilke av de planlagte forvaltningsrevisjonsprosjektene som skal igangsettes. I tillegg kan kommunestyret be kontrollutvalget sette i gang prosjekter som ikke er en del av plan for forvaltningsrevisjon, og kontrollutvalget kan på eget initiativ bestille forvaltningsrevisjonsprosjekt utenfor planen hvis det oppstår behov for det.
- Når kontrollutvalget har bestilt et revisjonsprosjekt, registrerer kontrollutvalgets sekretariat prosjektet inn i Tilsynskalenderen. Prosjektet får da status «under arbeid» i Tilsynskalenderen, og vil fra da av være åpent tilgjengelig i Tilsynskalenderen.
- Når en forvaltningsrevisjonsrapport er sendt fra revisor til kontrollutvalgets sekretariat, er rapporten offentlig. Kontrollutvalgets sekretariat laster da samtidig opp revisjonsrapporten i Tilsynskalenderen og status blir da automatisk endret til «gjennomført» i Tilsynskalenderen. Dette gjelder ikke i de tilfeller der revisjonsrapporten er unntatt dokumentinnsyn i sin helhet.
Tidspunkt for registrering av forvaltningsrevisjoner i Tilsynskalenderen
Registrering av planlagte statlige tilsyn skjer som hovedregel innen 1.desember året før tilsynsåret. Registrering av forvaltningsrevisjoner skjer løpende gjennom året, iht. beskrivelsen i punktene ovenfor.
Lenker til fordypning/mer informasjon
Lenke nr. 1:
«Meldingsdel» om samordning av tilsyn i kommuneproposisjonen for 2018, kapittel 6.1 og 6.2, side 48 til 55.
Lenke nr. 2:
Lovproposisjonen til ny kommunelov, kapittel 27.2 om statlig tilsyn med kommunesektoren, side 332 til 346.
Lenke nr. 3:
Brev datert 13. januar 2020 fra kommunal- og moderniseringsdepartementet til kommuner og fylkeskommuner om nye regler i kommuneloven om samordning av statlig tilsyn med kommunesektoren, og om innføring av en felles nasjonal tilsynskalender fra 2020.
Lenke nr. 4:
Rammene for prosessen for bestilling av forvaltningsrevisjoner fremgår av RSK 001 Standard for forvaltningsrevisjon.
Lenke nr. 5:
Kontrollutvalgsboken, spesielt kapittel 10 om statlig tilsyn.